neljapäev, 6. aprill 2017

Metspähklibesee ja kohupiima-jogurtikreemiga magustoit


Analoogne magustoit on mul juba blogis kahel korral olnud (siin ja siin), aga kuna seekord muutsin seda endale veelgi meelepäraseks ja ka ühtlasi tervislikumaks, lisades kohupiimale vahukoore asemel maitsestamata jogurtit, samuti valmis sellest kama-desserdist meie kodumaa sünnipäevaks videoretsept, siis tasub  tegemisõpetust uuesti jagada;-) Seda enam, et kohe (juba järgmisel nädalal) on kevadpühad, millest kirjutan lähemalt sel laupäeval Laupäevaleht LP-s. See mõnus kohupiimaga magustoit sobib tegemiseks lihavõtete ajal nii pasha asemel kui ka lisaks pashale, samuti on see ideaalne viis suvel kodumaiste marjade nautimiseks. Kui aga on soovi maitsvat pashat teha, siis blogis mul selleks suisa kaks retsepti

Fotod on seekord telefonist ja ma üldse ei tea, miks ma esimesel fotol nii tõsine olen (väga ebaminulik), aga see-eest viimasel pildil on jälle mina ise :D

Head nautimist ja ilusat kevadet! :)


Kamakreem metspähklibesee ja marineeritud marjadega

Soovitan alustada magustoidu valmistamist beseede küpsetamisega, need võid juba ka eelmisel õhtul valmis teha.

Metspähklibeseed:
3 munavalget
näpuotsatäis soola
1 tl vanillikaunapastat või - ekstrakti
150 g peen- või tuhksuhkrut
50 g kooritud ja röstitud sarapuupähkleid

Haki pähklid peeneks. Mikserda munavalgeid koos soolaga kuni pehmete tippude tekkimiseni. Lisa pidevalt mikserdades vähehaaval (nt supilusikatäie kaupa) suhkur ja vahusta, kuni munavalgevahul tekivad jäigad tipud. Lisa vanill ja hästi peeneks hakitud pähklid õrnalt spaatliga alt üles segades munavalgevahule.

Tõsta munavalgevaht supilusikaga või pritskotti kasutades küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 140 kraadi juures u 40-50 minutit. Võta küpsenud beseed ahjust ja tõsta need pannilt restile jahtuma. Beseed on pealt krõbedad ja seest pehmed, aga kui soovid veel krõbedamat beseed, siis küpseta kauem, kui retseptis on kirjas. Magustoidu jaoks peaksid beseed olema jahtunud.

Marineeritud maasikad:
500 g maasikaid
2 sl marja- või tsitruslikööri
2 sl vedelat mett (vajadusel)

Puhasta ja tükelda maasikad, sega kausis mee ja alkoholiga ning lase vähemalt 15 minutit marineeruda.

Kamavaht:
370-400 g (1 tops) paksu maitsestamata (Kreeka) jogurtit
380-400 g (1 tops) vanillimaitselist kohupiimapastat
4 sl kama
2 sl vedelat mett
kaunistamiseks mündi või melissi lehti

Sega jogurt, kohupiimapasta kama ja mesi, lisa mõned tükkideks pudistatud beseed ja kolmandik maasikatest. Sega läbi. Serveerimisel tõsta vahu peale ülejäänud maasikad koos vedelikuga ja pudista peale veel paar beseed. Marineeritud maasikad võid asetada magustoidupokaali vm anumasse ka kihiliselt kreemiga, samuti tõsta need kreemi peale, mitte vahuga läbi segada. Alati võib nii kreemi, beseed kui ka marjad eraldi kausikestes pakkuda, et igaüks saaks ise doseerida. Võid marineeritud maasikate asemel kasutada ka muid marju, nt mustikaid või vaarikaid.

Kommentaare ei ole: